De visie van de architect

4 september '19

Het ontwerp en de architectuurstijl van De Dames van Vroondaal komt van Walter Zeinstra, Architect-Directeur bij Zeinstra Veerbeek Architecten. Wellicht ben je al bekend met zijn signatuur. Zo’n 350 woningen in Vroondaal Aan het Park komen van zijn tekentafel. Walter vertelt wat hem inspireerde voor de woningontwerpen van De Dames van Vroondaal in Vroondaal Westmadepark.

“Als ik wel eens rondloop door Vroondaal Aan het Park, vertellen bewoners mij hoe enorm ze de onderscheidende klassieke architectuur en de eenduidige signatuur waarderen. Hierdoor komt het chique karakter van de wijk optimaal tot uiting en is Vroondaal een begrip in Den Haag en omstreken geworden. Voor De Dames van Vroondaal hebben we gezocht naar een waardig vervolg op het succes van Vroondaal Aan het Park en haar broer De Heeren van Vroondaal. Het plan wordt minstens zo mooi, maar krijgt wel een eigen signatuur.”

De Haagse bouwmeesters

“We bekeken klassieke Haagse wijken als inspiratiebron en gebruikten andere invalshoeken. In de neorenaissance architectuur van Haagse bouwmeesters als Herman Wesstra jr. en W.B. van Liefland die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de chique Haagse wijken als Duinoord, het Prinsevinkenpark, het Belgisch Park en de Archipelbuurt vonden wij de inspiratie om tot dit ontwerp te komen. Het resultaat: Vroondaal Westmadepark wordt een nieuwe wijk met duidelijke invloeden van de rijke architectuur uit deze chique Haagse wijken.”

Een stukje historie

Wesstra en van Liefland bouwden voornamelijk in een stijl die we nu kennen als ‘neorenaissance’. In Holland inspireerde men zich vaak op de renaissance zoals die in de zestiende en zeventiende eeuw in de Lage Landen tot ontwikkeling was gekomen. Deze Hollandse neorenaissance werd populair in Amsterdam en verspreidde zich snel naar steden als Den Haag. Holland vormde niet de enige inspiratiebron. Ontwerpen waren tevens gebaseerd op de neorenaissance die in het buitenland tot bloei was gekomen. Gemeenschappelijk waren echter de overvloedige decoraties, waarbij een gemengd gebruik werd gemaakt van bak- en natuursteen. Karakteristiek voor de Hollandse renaissance waren weer de trapsgewijze topgevels in baksteen, de natuurstenen speklagen of banden van pleisterwerk en cordonlijsten over de volle gevelbreedte, boogvelden boven de vensters en decoratief metselwerk.

Eenheid in verscheidenheid

“In De Dames van Vroondaal zie je bijzondere details in de gevel, gecombineerd met toevoegingen van wit houten veranda’s, erkers en luifels boven de entree. Rijwoningen worden gecombineerd met elkaar tot duidelijke evenwichtige ensembles. Hierdoor ontstaat wat we noemen ‘een schoone eenheid’. Dat komt onder meer doordat alle accenten in het wit worden uitgevoerd met als basis baksteen in roodtinten en zwarte dakpannen.

Wat heeft Vroondaal te bieden? Lees meer over de voorzieningen
Wil jij straks ook hier wonen? Schrijf je in bij jouw favoriete woningtype!