Gasloos wonen in De Dames van Vroondaal

4 augustus '22

We nemen gas terug en gaan stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en voor het koken. In 2050 wil Nederland volledig klimaatneutraal zijn en moet iedereen gasloos wonen. De woningen in De Dames van Vroondaal worden daarom al niet meer aangesloten op het aardgasnet. En dát is prettig, zeker met de stijgende gasprijzen door de huidige gascrisis.

Toekomst zonder gas

Inmiddels zijn alle woningen die BPD oplevert, al volledig gasloos. In plaats van een aardgasaansluiting krijgen de woningen in de meeste gevallen een aansluiting op het warmtenet of ze worden voorzien van een warmtepomp. Het is misschien even wennen – het elektrisch of op inductie koken bijvoorbeeld – maar gasloos wonen heeft heel veel voordelen.

De voordelen van gasloos wonen

Alternatief voor gas in De Blauwe Kreken

Er zijn verschillende alternatieven om een woning gasloos te maken. Daar hoef je zelf uiteraard niets voor te doen: wij zorgen ervoor dat we de juiste duurzame alternatieven in jouw nieuwe woning plaatsen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het warmtenet (stadsverwarming) of warmtepompen (all electric). Hierbij kan er onderscheid worden gemaakt tussen een lucht- en een bodemwarmtepomp. In De Dames van Vroondaal is gekozen voor een bodemwarmtepomp. Een bijkomend voordeel van deze warmtepomp is dat je in de zomer je huis ook kunt koelen. Daarnaast worden de woningen energieneutraal. We leggen je graag uit wat dat inhoudt!

image alt

Bodemwarmtepomp: warmte uit de bodem

Een bodemwarmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen en vervangt de cv-ketel. De warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en haalt warmte uit de bodem om deze binnen in huis af te geven. In de zomer werkt dit precies andersom. Op die manier kun je met de meeste bodemwarmtepompen en vloerverwarming je woning óók koelen! Dit is niet alleen comfortabel, maar heeft ook nog een extra voordeel; de warmte wordt namelijk weer opgeslagen voor gebruik in de winter. Een warmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. Voor een jaarlijkse check en service aan jouw bodemwarmtepomp kun je – net als je voormalige cv-installatie - een servicecontract afsluiten.

image alt

Gasloos én energieneutraal

De woningen in De Dames van Vroondaal zijn gasloos én energieneutraal. Dat houdt in dat de energie die je verbruikt, voor onder meer het verwarmen/koelen van je huis en voor warm water, ongeveer gelijk is aan de energie die wordt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Hierdoor zijn de energiekosten voor jouw nieuwbouwwoning lager dan bij bestaande bouw! Je hebt daarnaast nog te maken met stroomkosten voor het gebruik van bijvoorbeeld verlichting en apparaten, zoals je wasmachine, koelkast en televisie. Maar díe kosten kun je zelf laag houden door slim gebruik.

Een fijn bijkomend voordeel is dat je voor een energieneutrale woning bij sommige hypotheekverstrekkers tot wel € 25.000 extra leenruimte krijgt, ongeacht je inkomen. Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning. Dát is een fijn bijkomend voordeel. Vraag dit dus zeker even na de bij de hypotheekverstrekker van jouw keuze!

Iets vragen? Neem contact op
Meer weten over duurzaamheid in dit plan? Duurzaamheid De Dames van Vroondaal