Wonen met erfpacht: dit betekent het voor jou

8 september '22

De woningen in de vierde fase van De Dames van Vroondaal worden aangeboden op basis van erfpacht. Lees in dit artikel onder meer de informatie over het canonpercentage, zodat je beter weet welk bedrag de erfpacht jou maandelijks gaat kosten.

De Dames van Vroondaal fase 4: wonen met erfpacht

Erfpacht betekent dat je eigenaar wordt van het huis, maar de grond blijft in eigendom van de gemeente Den Haag. De weergegeven koopsommen zijn vrij op naam (bouwkosten, overdracht- en makelaarskosten) op basis van een jaarlijks te betalen erfpachtcanon. Je betaalt voor het recht om de grond te gebruiken van de gemeente Den Haag een vergoeding: de canon.

Voordelen erfpacht

Een groot voordeel van het wonen op basis van erfpacht is dat je de grond niet hoeft te kopen. De totale koopsom van de woning is daardoor lager dan wanneer je de woning zou kopen op basis van eigen grond. Je kunt dus volstaan met een lager hypotheekbedrag (en dus ook lagere maandlasten). Een bijkomend voordeel is dat je de canon bij je belastingaangifte (onder voorwaarden) kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Van deze kosten krijg je dus uiteindelijk weer een aanzienlijk deel terug.

Hoe hoog is de canon?

De hoogte van de canon (de vergoeding voor het gebruik van de grond) wordt bepaald door de grondwaarde van het object en het rentepercentage. Het canonpercentage voor 2022 is vastgesteld op 0,9%. De hoogte van de (jaar)canon kun je terugvinden in de prijslijst van de woningen. Deze prijslijst staat online op het moment dat de online verkoop is gestart.

Afkopen of bloot eigendom

Wil je de canon (de vergoeding voor het gebruik van de grond) eeuwigdurend afkopen? Of wil je volledig eigenaar worden van de grond? Het eeuwigdurend afkopen van de canon is mogelijk door betaling (ineens) van de grondwaarde. De grondwaarde wordt berekend met de volgende formule: (100/0,9) * jaarcanon. Het eventueel afkopen van de canon en aanschaf "bloot eigendom" is mogelijk via de gemeente Den Haag. Informeer bij de makelaar naar de mogelijkheden.

  Bekijk de woningen
  Bekijk de planning